Recept: Pasta s čerstvým pestem z olivových listů
Objevte recept na pastu s čerstvým pestem z olivových listů a vychutnejte si originální chuťovou kombinaci.

Recept: Pasta s čerstvým pestem z olivových listů
Italská kuchyně je známá svými jednoduchými a přesto lahodnými pokrmy. Jedním z takových pokrmů je pasta s pestem. Ale tentokrát se zaměříme na netradiční variantu – pesto z olivových listů. Olivové listy nejsou běžnou surovinou, ale přinášejí unikátní chuť, která stojí za vyzkoušení.
Ingredience
- 200 g těstovin (např. špagety nebo linguine)
- Hrst čerstvých olivových listů
- 50 g parmezánu
- 50 g piniových oříšků
- 2 stroužky česneku
- 100 ml extra panenského olivového oleje
- Sůl a pepř na dochucení
- Citronová šťáva dle chuti
Postup
Příprava pesta
Začněte tím, že olivové listy pečlivě opláchnete a osušíte. Vložíte je do mixéru společně s piniovými oříšky, parmezánem a česnekem. Přidejte trochu olivového oleje a začněte mixovat. Postupně přilévejte zbytek oleje, dokud nevznikne hladké pesto. Dochutíte solí, pepřem a citronovou šťávou podle vlastní chuti.
Vaření těstovin
Vařte těstoviny podle návodu na obalu, dokud nejsou al dente. Po uvaření je sceďte a nechte si stranou trochu vody z těstovin. Tato voda může pomoci při míchání pesta s těstovinami.
Kombinace těstovin a pesta
Vložte těstoviny zpět do hrnce nebo pánve a přidejte pesto. Pokud je směs příliš hustá, přidejte trochu vody z těstovin, aby se pesto s těstovinami lépe spojilo. Promíchejte, aby se pesto rovnoměrně rozložilo.
Servírování
Těstoviny s pestem z olivových listů podávejte ihned, posypané čerstvě nastrouhaným parmezánem a případně několika piniovými oříšky na ozdobu. Tento pokrm je ideální pro lehký oběd nebo večeři, kdy chcete vyzkoušet něco nového a originálního.
Výhody olivového oleje
Při přípravě tohoto receptu je klíčové použít kvalitní extra panenský olivový olej. Nejenže přidává do pokrmu jemnou chuť, ale má také mnoho zdravotních přínosů. Olivový olej podporuje zdraví srdce díky obsahu mononenasycených tuků a antioxidantů. Více o zdravotních přínosech olivového oleje pro srdce se můžete dozvědět na našem webu.
Tipy a triky
- Alternativa k piniovým oříškům: Pokud nemáte piniové oříšky, můžete je nahradit vlašskými ořechy nebo mandlemi.
- Olivové listy: Pokud nemáte přístup k čerstvým olivovým listům, zkuste použít sušené, ale pamatujte, že chuť bude jiná.
- Extra chuť: Pro zvýraznění chuti můžete přidat do pesta trochu chilli vloček.
Doufáme, že vás tento recept inspiroval k vyzkoušení něčeho nového. Kombinace olivových listů a kvalitního olivového oleje vytváří pokrm, který je nejen chutný, ale i zdravý. Pokud vás zajímají další recepty s olivovým olejem, doporučujeme vyzkoušet náš recept na pečené brambory s česnekem a olivovým olejem.