Olivy v kuchyni: 5 netradičních receptů
Objevte pět netradičních receptů s olivami, které obohatí vaši kuchyni o nové chutě a zážitky.

Olivy v kuchyni: 5 netradičních receptů
Olivy patří mezi ty ingredience, které dokážou proměnit i obyčejné jídlo v delikatesu. Jejich výrazná chuť, typicky slaná a lehce nahořklá, přináší do pokrmů středomořský nádech a zároveň skvěle doplňuje jak maso, tak zeleninu či sýry. Přestože jsme zvyklí je vídat hlavně v salátech nebo jako ozdobu pizzy, olivy nabízejí mnohem širší kulinářský potenciál. Dnes vám představíme pět netradičních receptů, které zvýrazní jejich jedinečnou chuť – od originální tapenády až po grilované maso s olivovou salsou. Každý z nich je jednoduchý, ale výjimečný.
1. Olivová tapenáda s citronem a rozmarýnem
Klasická francouzská tapenáda pochází z Provence, kde je symbolem jednoduchosti a elegance. Tradičně se připravuje z černých oliv, kaparů, ančoviček a olivového oleje. V naší verzi ji obohatíme o svěží citronový tón a vůni rozmarýnu, které jí dodají moderní, lehčí charakter.
Ingredience:
- 200 g černých oliv bez pecky
- 2 lžičky kaparů
- 1 stroužek česneku
- 1 lžička citronové šťávy
- 1 lžička najemno nasekaného rozmarýnu
- 50 ml extra panenského olivového oleje
- volitelně: 2 filety ančoviček
Postup:
Všechny ingredience vložte do mixéru a krátce rozmixujte – tapenáda by měla být jemná, ale stále s malými kousky. Ochutnejte a dolaďte citronovou šťávou podle chuti. Pokud chcete výraznější chuť, přidejte trochu nastrouhané citronové kůry.
Podávejte na opečené bagetě, sušených rajčatech nebo jako dip ke grilované zelenině. Skvěle se hodí i do sendvičů – zkuste ji třeba s mozzarellou, rajčetem a rukolou. Osvěžující, voňavé a dokonale středomořské.
2. Těstoviny s olivami, sušenými rajčaty a bazalkou
Tento recept vás okamžitě přenese do Itálie. Spojuje jednoduchost, čerstvost a kvalitu surovin – tři základní pilíře středomořské kuchyně. Vše hotové za 20 minut, ale s chutí, kterou si zapamatujete.
Ingredience:
- 250 g špaget nebo penne
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 2 stroužky česneku
- 8 sušených rajčat naložených v oleji
- 80 g černých nebo zelených oliv (nakrájených na kolečka)
- čerstvá bazalka
- sůl, pepř
- nastrouhaný parmezán k podávání
Postup:
Uvařte těstoviny al dente podle návodu. Na pánvi rozehřejte olivový olej, přidejte nasekaný česnek a krátce orestujte, dokud nezavoní. Přidejte nakrájená sušená rajčata a olivy, nechte krátce prohřát. Vmíchejte scezené těstoviny, promíchejte a dochuťte solí a pepřem.
Na talíři posypte čerstvou bazalkou a parmezánem. Pokud chcete extra chuť, zakápněte trochou oleje z naložených rajčat. K těstovinám se skvěle hodí suché bílé víno, například Vermentino nebo Chardonnay.
3. Grilované kuřecí prsa s olivovou salsou
Lehké, šťavnaté a přitom plné chuti – přesně takové je grilované kuře doplněné osvěžující salsou z oliv, rajčat a červené cibule. Tento recept v sobě spojuje středomořské chutě s letní atmosférou.
Ingredience:
- 2 kuřecí prsa
- 1 lžíce olivového oleje
- sůl, pepř, špetka sušeného tymiánu
- 80 g černých nebo zelených oliv
- 1 menší červená cibule
- 2 rajčata (nebo hrst cherry rajčátek)
- šťáva z půlky citronu
- čerstvý koriandr nebo petrželka
Postup:
Kuřecí prsa osolte, opepřete, zakápněte olivovým olejem a nechte 15 minut odpočinout. Mezitím si připravte salsu: nasekejte olivy, cibuli, rajčata a bylinky. Smíchejte s citronovou šťávou a kapkou olivového oleje.
Kuře grilujte nebo restujte na pánvi 5–6 minut z každé strany, dokud nezíská zlatavou barvu. Podávejte s čerstvou olivovou salsou navrchu. Skvěle chutná i se zeleným salátem nebo s pečenými bramborami s rozmarýnem.
Tip: Místo kuřete můžete použít i grilovaného lososa – kombinace s olivami a citronem je vynikající.
4. Salát s olivami, avokádem a okurkou
Lehký, osvěžující a výživný salát, který dodá energii i v horkých dnech. Je ideální jako samostatný oběd nebo lehká večeře. Olivy a avokádo tvoří perfektní pár – oba obsahují zdravé tuky, které prospívají srdci i pokožce.
Ingredience:
- 1 zralé avokádo
- 100 g zelených oliv
- 1 střední okurka
- 1 menší červená cibule
- hrst rukoly nebo baby špenátu
- šťáva z půlky citronu
- 3 lžíce extra panenského olivového oleje
- sůl, pepř, oregano
Postup:
Avokádo nakrájejte na kostky, okurku na tenké plátky a cibuli na jemné proužky. Smíchejte všechny ingredience v misce, přidejte rukolu, citronovou šťávu a olivový olej. Lehce promíchejte, dochuťte solí, pepřem a oreganem.
Salát chutná nejlépe čerstvý, ale můžete ho připravit i předem a uložit v lednici. Skvělý doplněk tvoří plátek opečené ciabatty pokapaný olivovým olejem.
5. Domácí marinované olivy – základ středomořské atmosféry
Pokud milujete výrazné chutě, domácí marinované olivy jsou tím pravým. Když si je připravíte sami, můžete si chuť přizpůsobit – více bylinek, trochu chilli nebo kapku citronu navíc. Základem je samozřejmě kvalitní extra panenský olivový olej.
Základní recept:
- 500 g oliv (černých, zelených nebo mix)
- 100 ml extra panenského olivového oleje
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička sušeného oregana
- 1 snítka rozmarýnu
- kůra z ½ citronu
- špetka chilli (volitelně)
Postup:
Olivy propláchněte, vložte do sklenice a zalijte směsí oleje, česneku, bylinek a citronové kůry. Nechte odležet alespoň 24 hodin, ideálně 3 dny. Chuť se krásně rozvine a olivy budou mít dokonale vyváženou slanost a vůni bylin.
Podávejte s vínem, sýrem a čerstvým chlebem jako ideální předkrm při letním večeru.
Bonus: Olivy v dezertech? Ano!
Možná to zní netradičně, ale olivy lze použít i v dezertech. Ve Středomoří se například peče olivový koláč s pomerančem, kde olivový olej nahrazuje máslo a dodává jemnou ovocnou chuť. Kombinace s pomerančovou kůrou a vanilkou je překvapivě harmonická. Zkuste někdy přidat pár nasekaných černých oliv do čokoládového těsta – získáte komplexnější chuť a výraznější aroma.
Jaké olivy a olej zvolit do kuchyně
Každý druh oliv má jiný chuťový profil, který se hodí k jiným pokrmům:
- Zelené olivy – svěží, lehce nahořklé, ideální do salátů a těstovin.
- Černé olivy – jemnější, sladší, výborné do tapenád a omáček.
- Kalamata – bohatá, masitá chuť, vhodná pro teplé pokrmy a pečení.
Při výběru olivového oleje sáhněte po kvalitním extra panenském – ideálně z Řecka, Itálie nebo Španělska. Každý má jiný charakter: řecké oleje jsou intenzivní, italské ovocné a španělské jemnější. Pokud chcete experimentovat, vyzkoušejte i ochucené olivové oleje – například s citronem, česnekem nebo chilli, které pokrmy příjemně ozvláštní.
Olivy – víc než jen ingredience
Olivy do kuchyně přinášejí nejen chuť, ale i zdraví. Jsou bohaté na antioxidanty, polyfenoly a zdravé tuky, které podporují srdce, mozek i trávení. Jejich pravidelná konzumace je nedílnou součástí středomořské diety, považované za jednu z nejzdravějších na světě.
Ať už se rozhodnete pro tapenádu, těstoviny nebo grilované maso, olivy vnesou do vaší kuchyně kus slunce, vůni moře a radost z jednoduchého, ale poctivého jídla.
Závěr
Olivy jsou fascinující surovinou – univerzální, zdravé a chuťově bohaté. Pokud jste je doposud používali jen do salátů, je nejvyšší čas objevit jejich další tváře. Vyzkoušejte naše netradiční recepty a přidejte do své kuchyně kousek středomořské inspirace. Uvidíte, že olivy mohou být nejen doplňkem, ale hlavní hvězdou vašeho stolu.
Pokud vás zajímá, jak vybrat ten nejlepší olej pro vaření, přečtěte si článek 10 druhů olivového oleje, které musíte ochutnat. A nezapomeňte – kvalita surovin je klíčem k dokonalé chuti.