Sezónní inspirace: Jarní saláty s olivami
Objevte lahodné jarní saláty s olivami, které přinášejí svěžest a zdraví na váš stůl.

Sezónní inspirace: Jarní saláty s olivami
Jaro je obdobím obnovy – příroda se probouzí, na zahradách i tržištích se objevují první čerstvé plodiny a chuťové buňky touží po lehkých, svěžích kombinacích. Saláty s olivami jsou v tomto ohledu vítanou ingrediencí: jejich jemná slanost, masitá textura i zdraví prospěšné tuky dodají každému pokrmu hloubku chuti a zároveň šetrně podpoří naše tělo. V tomto článku najdete nejen několik osvědčených receptů, které využívají sezónní suroviny, ale i rady, jak saláty upravit podle vlastní chuti a jak olivy vybírat pro maximální kvalitu i čerstvost.
Proč obohatit jarní saláty o olivy?
Olivy jsou bohaté na mononenasycené mastné kyseliny, především kyselinu olejovou, která podle studií podporuje zdraví srdce a cév. Dále obsahují polyfenoly – přírodní antioxidanty, jež tlumí oxidační stres a záněty. Jsou skvělým zdrojem vitamínu E, železa a vlákniny, takže přidáním několika oliv do salátu získáte výživný a výživově vyvážený pokrm. Navíc extra panenský olivový olej, kterým saláty dochutíte, přináší vlastní řadu benefitů – o těch se dozvíte více v našem článku Zdravotní přínosy olivového oleje pro srdce.
Obecné tipy pro přípravu jarních salátů
- Čerstvost surovin: Saláty se nepečou ani nevaří, proto volte nejčerstvější zeleninu i bylinky.
- Různorodost textur: Kombinujte křupavé tenké plátky ředkviček, jemné listy baby špenátu a masitá olivy.
- Dressing: Základem je kvalitní extra panenský olivový olej a něco nakyslého – citronová nebo limetková šťáva, případně bílý vinný ocet.
- Dochucení: Přidejte špetku soli a čerstvě mletého pepře, popřípadě kapku medu či javorového sirupu pro vyvážení chutí.
- Servírování: Saláty nejlépe chutnají ihned po připravení – olivy i zelenina budou nejšťavnatější.
1. Jarní salát s olivami, avokádem a ředkvičkami
Ingredience:
- 100 g směsi baby špenátu, rukoly a polníčku
- 1 zralé avokádo, nakrájené na plátky
- 6–8 červených ředkviček, nakrájených na tenké plátky
- 10–12 černých oliv (bez pecek)
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 čajová lžička hořčice Dijon
- Sůl, čerstvě mletý pepř
Postup: V misce smíchejte olivový olej, citronovou šťávu, hořčici, sůl a pepř. Listy salátu, avokádo, ředkvičky a olivy naaranžujte na talíř, pokapejte dressingem a jemně promíchejte. Ihned podávejte, aby avokádo zůstalo svěží a salát křupavý.
2. Středomořský salát s fetou a zelenými olivami
Ingredience:
- 3 zralá rajčata nakrájená na kostičky
- 1 okurka nakrájená na půlkolečka
- 150 g feta sýra rozdrobeného
- 10 zelených oliv Kalamata, nakrájených na kolečka
- 1/2 červené cibule na tenké plátky
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 lžíce červeného vinného octa
- 1/2 lžičky sušeného oregana
- Sůl, pepř
Postup: Zeleninu, sýr a olivy vložte do mísy, pokapejte olejem a octem, posypte oreganem. Jemně promíchejte lžící, dochuťte solí a pepřem. Podávejte s čerstvým pečivem.
3. Quinoa salát s olivami a jarní cibulkou
Ingredience:
- 150 g vařené quinoy
- 1 jarní cibulka nakrájená na kolečka
- 10 černých oliv, nakrájených na kolečka
- 2 rajčata cherry, rozpůlená
- 1 malá červená paprika na kostičky
- 3 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 lžíce citronové šťávy
- Nasekaná čerstvá máta a petržel
- Sůl, pepř
Postup: V misce smíchejte quinou, zeleninu, bylinky a olivy. V malé nádobce rozšlehejte olej s citronem, osolte, opepřete. Zálivku vmíchejte do salátu těsně před podáváním.
4. Salát z pečené červené řepy s černými olivami a kozím sýrem
Ingredience:
- 2 střední červené řepy, oloupané a na kostičky
- 15 černých oliv bez pecek
- 100 g kozího sýra
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 lžíce balzamikového octa
- 1 lžička medu
- Špetka soli a pepře
Postup: Řepu pečte na 200 °C asi 25 minut, dokud nezměkne. Smíchejte olej, ocet a med, osolte. Pečenou řepu nechte mírně vychladnout, přidejte olivy a kozi sýr, přelijte zálivkou a podávejte teplý nebo při pokojové teplotě.
5. Krémový jogurtový dip se zelenými olivami pro salátové míchanice
Ingredience:
- 150 g bílého jogurtu (řeckého)
- 10 zelených oliv, jemně nasekaných
- 1 stroužek česneku prolisovaný
- 1 lžíce nasekané čerstvé pažitky
- 1 lžíce extra panenského olivového oleje
- Sůl, pepř
Postup: Všechny ingredience smíchejte v malé misce. Dip můžete použít jako zálivku do salátů, pomazánku na pečivo nebo jako dip k pečené zelenině.
Olivy jako kulturní a historický symbol
Olivovník a jeho plody provázejí lidstvo tisíce let – byly symbolem míru, plodnosti i vítězství. Ve starověkém Řecku se vítězové olympijských her korunovali olivovými ratolestmi, v Bibli olivový strom představuje obnovu a naději. Pokud vás zajímá, jak se olivy promítají do umění a literatury, přečtěte si článek Olivy v literatuře a umění – kulturní odkaz.
Závěr
Jarní saláty s olivami dokážou rozjasnit každý den – ať už sáhnete po jednoduché kombinaci listové zeleniny s avokádem, nebo vyzkoušíte neobvyklý mix pečené řepy a kozího sýra. Klíčem je kvalitní extra panenský olivový olej, čerstvost a ochota experimentovat. Připravte si některý z našich receptů a užijte si spojení chutí, tradice i zdraví podporujících vlastností oliv.