Recept: Olivovo-citronové sorbeto pro horké letní dny
Osvěžující recept na olivovo-citronové sorbeto, ideální pro horké letní dny. Zkuste tento jednoduchý a chutný dezert.

Olivovo-citronové sorbeto: Osvěžení s nádechem Středomoří
Úvod do světa sorbetů
Letní dny si žádají lehké a chladivé osvěžení. Sorbeto, původem z Itálie, je dezertem postrádajícím mléčnou složku, díky čemuž vynikne čistá chuť ovoce. Když jsem se poprvé setkala s konceptem olivového sorbeta v Toskánsku, připadala mi představa netradiční – i tak jsem byla zvědavá. Po ochutnávce několika verzí u venkovských gelaterií jsem pochopila, že extra panenský olivový olej dodá sorbetu hedvábnou strukturu, bohaté aroma a jemně pepřový závěr.
Historie a původ sorbeta
Sorbeto (italsky sorbetto) má kořeny ve starověkém Římě a Mezopotámii, kde se popíjely ovocné ledové nápoje. V 16. století se recepty rozšířily do Evropy a vznikla varianta bez alkoholu, sladká a svěží. Moderní sorbetové gelato v 19. století zdokonalili v Benátkách, odkud se záhy rozšířil do celého Středomoří.
Výživové a zdravotní přínosy
Kombinace citronu a olivového oleje spojuje:
- Citrusové vitamíny: Vysoký obsah vitaminu C podporuje imunitu a antioxidaci.
- Mononenasycené tuky: Kyselina olejová z olivového oleje chrání srdce a pomáhá vstřebávání vitamínů.
- Polyfenoly: Antioxidanty z oleje redukují záněty a chrání buňky před poškozením.
Studie z Journal of Agricultural and Food Chemistry (2022) ukázala, že přidání 10 % extra panenského olivového oleje do sorbetu zvyšuje celkovou antioxidační kapacitu o 25 %.
Ingredience a nutriční hodnocení
- 1 šálek čerstvě vymačkané citronové šťávy (cca 200 ml)
- 2/3 šálku krystalového cukru (120 g)
- 1/4 šálku extra panenského olivového oleje (60 ml)
- 2 šálky vody (480 ml)
- Špetka soli (1 g)
- Pár lístků máty na ozdobu
Makroživina | Na porci (100 g) |
---|---|
Energetická hodnota | 95 kcal |
Tuky | 4,5 g (z toho mononenasycené 3,2 g) |
Sacharidy | 13 g (z toho cukry 12 g) |
Bílkoviny | 0,2 g |
Vláknina | 0,3 g |
Příprava krok za krokem
- Sirup: V hrnci smíchejte vodu a cukr, na středním plameni zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí. Odstavte a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
- Emulze: Do vychladlého sirupu vmíchejte citronovou šťávu, špetku soli a extra panenský olivový olej. Míchejte, dokud nevznikne homogenní lehce zakalená směs.
- Chlazení: Nalijte do mělké nádoby a dejte do mrazničky. Každých 30 minut ho vidličkou promíchejte, aby se zabránilo tvorbě velkých ledových krystalů.
- Servírování: Po 3–4 hodinách by mělo být sorbeto dokonale tuhé. Nabírejte koulím nebo porcujte do skleniček, ozdobte lístky máty.
Tipy pro dokonalé sorbeto
- Olivový olej: Vybírejte extra panenský, s ovocným profilem (např. Koroneiki či Arbequina).
- Množství oleje: Pro intenzivnější aroma lze zvýšit dávku o 10 ml.
- Bylinky a aroma: Přidejte 1 lžičku strouhané citronové kůry nebo drobnou snítku rozmarýnu při vaření sirupu.
- Sladidla: Vyzkoušejte med nebo agávový sirup pro nižší glykemický index.
Variace a párování
Oliva & limetka
Nahraďte citron limetkovou šťávou a přidejte lístky koriandru pro exotický twist.
Olivovo-jahodové sorbeto
Smíchejte 100 g pyré z čerstvých jahod se základní citronovo-olejovou směsí.
Párování s vínem
- Pro kyselý profil: Pino Grigio či Sauvignon Blanc.
- Pro sladší verzi: Late Harvest Riesling.
Tipy na přípravu v domácích podmínkách
- Použijte kovový tác s nízkými okraji pro rychlejší mražení.
- Pro jemnější strukturu vyjměte sorbeto těsně před podáváním a krátce promixujte ponorným mixérem.
- Skladujte v uzavřené nádobě, aby sorbeto nevysychalo a nepřijalo pachy z mrazničky.
Závěr
Olivovo-citronové sorbeto spojuje svěžest citrusů s jemným ovocným podtónem olivového oleje a vytváří sofistikovaný dezert, který příjemně překvapí i náročné hosty. Ať už hledáte neobvyklý letní dezert nebo chcete vstoupit do světa netradičních chutí Středomoří, tento recept si zamilujete.
Pro další inspiraci zkuste náš recept na pečené brambory s česnekem a olivovým olejem nebo objevte další olivové poklady v článku Top 10 druhů olivového oleje.