Maslina.cz
DomůČlánkyO násKontakt
Olivový olej
31. července 2025

Recept: Olivovo-citronové sorbeto pro horké letní dny

Osvěžující recept na olivovo-citronové sorbeto, ideální pro horké letní dny. Zkuste tento jednoduchý a chutný dezert.

Recept: Olivovo-citronové sorbeto pro horké letní dny

Olivovo-citronové sorbeto: Osvěžení s nádechem Středomoří

Úvod do světa sorbetů

Letní dny si žádají lehké a chladivé osvěžení. Sorbeto, původem z Itálie, je dezertem postrádajícím mléčnou složku, díky čemuž vynikne čistá chuť ovoce. Když jsem se poprvé setkala s konceptem olivového sorbeta v Toskánsku, připadala mi představa netradiční – i tak jsem byla zvědavá. Po ochutnávce několika verzí u venkovských gelaterií jsem pochopila, že extra panenský olivový olej dodá sorbetu hedvábnou strukturu, bohaté aroma a jemně pepřový závěr.

Historie a původ sorbeta

Sorbeto (italsky sorbetto) má kořeny ve starověkém Římě a Mezopotámii, kde se popíjely ovocné ledové nápoje. V 16. století se recepty rozšířily do Evropy a vznikla varianta bez alkoholu, sladká a svěží. Moderní sorbetové gelato v 19. století zdokonalili v Benátkách, odkud se záhy rozšířil do celého Středomoří.

Výživové a zdravotní přínosy

Kombinace citronu a olivového oleje spojuje:

  • Citrusové vitamíny: Vysoký obsah vitaminu C podporuje imunitu a antioxidaci.
  • Mononenasycené tuky: Kyselina olejová z olivového oleje chrání srdce a pomáhá vstřebávání vitamínů.
  • Polyfenoly: Antioxidanty z oleje redukují záněty a chrání buňky před poškozením.

Studie z Journal of Agricultural and Food Chemistry (2022) ukázala, že přidání 10 % extra panenského olivového oleje do sorbetu zvyšuje celkovou antioxidační kapacitu o 25 %.

Ingredience a nutriční hodnocení

  • 1 šálek čerstvě vymačkané citronové šťávy (cca 200 ml)
  • 2/3 šálku krystalového cukru (120 g)
  • 1/4 šálku extra panenského olivového oleje (60 ml)
  • 2 šálky vody (480 ml)
  • Špetka soli (1 g)
  • Pár lístků máty na ozdobu
MakroživinaNa porci (100 g)
Energetická hodnota95 kcal
Tuky4,5 g (z toho mononenasycené 3,2 g)
Sacharidy13 g (z toho cukry 12 g)
Bílkoviny0,2 g
Vláknina0,3 g

Příprava krok za krokem

  1. Sirup: V hrnci smíchejte vodu a cukr, na středním plameni zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí. Odstavte a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
  2. Emulze: Do vychladlého sirupu vmíchejte citronovou šťávu, špetku soli a extra panenský olivový olej. Míchejte, dokud nevznikne homogenní lehce zakalená směs.
  3. Chlazení: Nalijte do mělké nádoby a dejte do mrazničky. Každých 30 minut ho vidličkou promíchejte, aby se zabránilo tvorbě velkých ledových krystalů.
  4. Servírování: Po 3–4 hodinách by mělo být sorbeto dokonale tuhé. Nabírejte koulím nebo porcujte do skleniček, ozdobte lístky máty.

Tipy pro dokonalé sorbeto

  • Olivový olej: Vybírejte extra panenský, s ovocným profilem (např. Koroneiki či Arbequina).
  • Množství oleje: Pro intenzivnější aroma lze zvýšit dávku o 10 ml.
  • Bylinky a aroma: Přidejte 1 lžičku strouhané citronové kůry nebo drobnou snítku rozmarýnu při vaření sirupu.
  • Sladidla: Vyzkoušejte med nebo agávový sirup pro nižší glykemický index.

Variace a párování

Oliva & limetka

Nahraďte citron limetkovou šťávou a přidejte lístky koriandru pro exotický twist.

Olivovo-jahodové sorbeto

Smíchejte 100 g pyré z čerstvých jahod se základní citronovo-olejovou směsí.

Párování s vínem

  • Pro kyselý profil: Pino Grigio či Sauvignon Blanc.
  • Pro sladší verzi: Late Harvest Riesling.

Tipy na přípravu v domácích podmínkách

  • Použijte kovový tác s nízkými okraji pro rychlejší mražení.
  • Pro jemnější strukturu vyjměte sorbeto těsně před podáváním a krátce promixujte ponorným mixérem.
  • Skladujte v uzavřené nádobě, aby sorbeto nevysychalo a nepřijalo pachy z mrazničky.

Závěr

Olivovo-citronové sorbeto spojuje svěžest citrusů s jemným ovocným podtónem olivového oleje a vytváří sofistikovaný dezert, který příjemně překvapí i náročné hosty. Ať už hledáte neobvyklý letní dezert nebo chcete vstoupit do světa netradičních chutí Středomoří, tento recept si zamilujete.

Pro další inspiraci zkuste náš recept na pečené brambory s česnekem a olivovým olejem nebo objevte další olivové poklady v článku Top 10 druhů olivového oleje.

Maslina.cz

Váš průvodce světem olivového oleje. Objevte s námi kouzlo této tekuté zlaté ingredience a naučte se ji využívat naplno.

Obsah

  • Domů
  • Články
  • O nás

© 2025 Maslina.cz - Váš průvodce světem olivového oleje. Všechna práva vyhrazena.