Maslina.cz
DomůČlánkyO násKontakt
Olivový olej
7. srpna 2025

Průvodce regionem Kalamata: Olivový ráj v Řecku

Objevte kouzlo regionu Kalamata, slavného olivového ráje v Řecku, a jeho bohatou historii a kulturu.

Průvodce regionem Kalamata: Olivový ráj v Řecku

Kalamata, město ležící na jižním pobřeží Peloponésu, je mnohem více než jen jméno slavné olivové odrůdy. Je to srdce řecké olivové kultury, kde tradice, příroda a gastronomie vytvářejí harmonický celek. Pro každého, kdo miluje olivy, olivový olej a autentické zážitky, je tento region doslova požehnáním. V tomto průvodci vám představím důvody, proč Kalamatu navštívit, co zde ochutnat a jaké zkušenosti si odtud odvézt.

Historie a kultura Kalamaty

Kalamata se může pochlubit dlouhou historií sahající do antických dob. Strategická poloha u Messénského zálivu z ní učinila významné obchodní a zemědělské centrum už ve starověku. Ve středověku byla pod byzantskou i benátskou nadvládou, což se odráží na architektuře i kulturním dědictví.

Dnes město žije tradicí i současností. Každé léto se zde koná Mezinárodní taneční festival Kalamata, ale i menší venkovské slavnosti věnované sklizni oliv nebo výrobě domácího oleje. Pokud navštívíte Kalamatu v listopadu, pravděpodobně narazíte na slavnost prvního lisování – vůně čerstvě vylisovaného oleje se vznáší doslova ve vzduchu.

Na jedné z mých cest jsem měl tu čest strávit den s Pierem, místním dědečkem a pěstitel oliv už v páté generaci. Provedl mě svým hájem, ukázal olivovníky staré přes 300 let a při kávě mi vyprávěl, jak jeho rodina přežila okupaci i sucho díky odolnosti olivovníků. Byl to hluboký a pokorný zážitek.

Olivy Kalamata: Co je činí tak výjimečnými?

Olivy Kalamata nejsou jen další odrůdou – jsou symbolem kvality a tradice. Jsou snadno rozpoznatelné díky své mandlovitému tvaru, tmavě fialové až černé barvě a šťavnaté, masité dužině. Jejich chuť je bohatá, jemně ovocná, s nádechem vinného octa a sladké dochuti.

Olivy Kalamata se většinou sklízejí ručně, pečlivě třídí a konzervují v solném nálevu nebo olivovém oleji. Důležitou roli hraje i proces fermentace – tradičně probíhá přirozeně, bez použití chemikálií, což zachovává nutriční hodnoty a přirozenou mikroflóru.

Podle Mezinárodního olivového ústavu (IOOC) mají olivy Kalamata vysoký obsah polyfenolů, zejména hydroxytyrosolu, který působí jako silný antioxidant. Studie publikovaná v Journal of Agricultural and Food Chemistry potvrdila, že pravidelná konzumace olivového oleje z Kalamaty snižuje riziko zánětlivých a srdečně-cévních onemocnění.

Jak si užít Kalamatu: Tipy na cestování a zážitky

Návštěva olivových hájů

Nejautentičtější zážitek v Kalamatském regionu je návštěva olivového háje. Mnoho místních producentů (např. Mourtzinos Estate nebo Liakopoulos Organic Farm) nabízí komentované prohlídky, sklizeň v sezóně (říjen–listopad), lisování oleje i ochutnávky. Doporučuji si dopředu domluvit schůzku – většina farmářů je pohostinná, ale pracovitá a často na poli.

Degustační večery olivových olejů

V samotné Kalamate se konají specializované ochutnávky, které vás naučí rozeznávat různé druhy oleje podle vůně, chuti i struktury. Během jedné takové akce jsme ochutnali 12 různých olejů, od jemných po pikantní, lisovaných z různých odrůd a půd. Pro hlubší zážitek doporučuji kurz „Olive Oil Sommelier for a Day“, který pořádá The Greek Olive Estate.

Více o těchto akcích najdete v článku Degustační večer olivových olejů: Průvodce eventem.

Tradiční řecké recepty s olivami

Kalamata je také kulinářským rájem. Můžete si dopřát místní jídla jako lakonika pites (slané koláče s olivami), dušené jehně s olivovým olejem a citronem nebo klasický řecký salát s čerstvými olivami Kalamata a sýrem feta. V mnoha tavernách vás naučí i přípravu některých receptů.

Nechte se inspirovat článkem Inspirace z Řecka: Tradiční recepty s olivami, kde najdete tipy na domácí pokrmy z regionálních surovin.

Výlet do kláštera Velké Matky Boží (Mega Spileon)

Nad Kalamatu se tyčí klášter Mega Spileon, odkud se naskýtá výhled na olivová údolí. Je to duchovní místo spojené s místními tradicemi, kde mnichové často vyrábějí vlastní olivový olej a mýdla.

Olivové muzeum v Sparta nebo Kalamata Olive Oil Museum

Pro milovníky historie doporučujeme navštívit muzeum oliv a olivového oleje. V interaktivních expozicích se dozvíte vše o kultivaci olivovníku od antiky po současnost.

Praktické tipy pro návštěvníky

  • Nejlepší období: Říjen a listopad jsou ideální pro sklizeň a ochutnávky čerstvého oleje. V létě očekávejte více turistů, ale i kulturní akce.
  • Doprava: Kalamata má vlastní letiště (KLX), nebo se lze dopravit z Atén (cca 2,5 h jízdy).
  • Ubytování: Vyzkoušejte agroturistické farmy – např. Eleonas Guesthouse přímo v olivovém háji.
  • Jazyk: Anglicky se domluvíte snadno, ale i pár slov řecky (např. „efcharistó“ – děkuji) potěší místní.

Závěr: Kalamata jako olivový ráj

Kalamata není jen místem, kde vznikají nejlepší olivy na světě – je to region plný života, hrdosti a pohostinnosti. Ať už milujete gastronomii, přírodu, nebo autentické lidské příběhy, v Kalamate najdete vše. Nechte se vtáhnout do rytmu olivové sklizně, ochutnejte olej právě lisovaný z ranních plodů a poznejte Řecko z perspektivy, kterou turistické letáky neukážou.

Tip na závěr: Neodjíždějte bez malé lahvičky extra panenského oleje Kalamata PDO – nejenže se hodí do kuchyně, ale pokaždé, když ji otevřete, připomene vám vůni řeckého slunce, půdy a olivovníků.

Maslina.cz

Váš průvodce světem olivového oleje. Objevte s námi kouzlo této tekuté zlaté ingredience a naučte se ji využívat naplno.

Obsah

  • Domů
  • Články
  • O nás

© 2025 Maslina.cz - Váš průvodce světem olivového oleje. Všechna práva vyhrazena.