Inspirace z Řecka: tradiční recepty s olivami
Objevte tradiční řecké recepty s olivami, které vás přenesou do slunného Řecka. Inspirujte se a přidejte středomořský nádech do své kuchyně.

Inspirace z Řecka: tradiční recepty s olivami
Řecko je známé nejen svými historickými památkami a plážemi, ale také kuchyní, která staví na jednoduchosti a kvalitních surovinách. Olivy a olivový olej hrají v takových receptech klíčovou roli – dodávají pokrmům hlubokou chuť, jemnou texturu i zdravotní benefity potvrzené řadou vědeckých studií. Níže najdete podrobný návod na tři tradiční speciality, doplněný tipy, například jak správně vybírat olivy, a ohlédnutím za některými výzkumy, které potvrzují příznivý dopad středomořské stravy na zdraví.
Proč olivy a olivový olej?
Středomořská dieta, jejímž základem jsou zelenina, luštěniny, celozrnné produkty a především extra panenský olivový olej, byla v studii v British Journal of Nutrition (2018) spojena se sníženým rizikem kardiovaskulárních onemocnění až o 30 %. Olivy přinášejí tělu mononenasycené mastné kyseliny (kolem 75 % tuků v olivovém oleji) a polyfenoly jako oleuropein či tyrosol, které mají antioxidační a protizánětlivé účinky (Nutrients, 2020).
Výběr kvalitních oliv a oleje je zásadní. Pro saláty se hodí tuhé odrůdy Kalamata či Amfissa, do pečení spíše jemnější za studena lisované oleje s ovocným aromatem. Při nákupu hledejte olivy skladované ve skleněných nádobách a olej v tmavých lahvích – chrání se tak před světlem a vyššími teplotami.
Řecký salát (Choriatiki)
Tradiční choriatiki se skládá z minimálního počtu surovin, které vzájemně vyniknou:
Ingredience
- 3 velká zralá rajčata, nakrájená na větší kousky
- 1 okurka oloupaná a nakrájená na půlkolečka
- 1 červená cibule, na tenké plátky
- 150 g fetu natrhaného na větší kousky
- 100 g černých oliv Kalamata
- 1 lžička sušeného oregana nebo hrst čerstvého
- Sůl, čerstvě mletý pepř
- 4 lžíce extra panenského olivového oleje
Postup
- Smíchejte rajčata, okurku a cibuli v nízké míse.
- Vmíchejte kousky fetu a olivy.
- Osolte, opepřete a posypte oreganem.
- Pokapejte olejem, jemně promíchejte a ihned podávejte.
Tip: Pro extra aroma nechte směs 10 minut odležet při pokojové teplotě, což zvýrazní chuť rajčat i oleje.
Spanakopita – špenátový koláč s olivovým olejem
Spanakopita spojuje listové těsto (filo) se špenátem a sýrem. Jednoduchý postup ukáže, jak v domácích podmínkách dosáhnout křupavé textury i vláčné náplně.
Ingredience
- 500 g čerstvého špenátu, nasekaného
- 200 g fetu rozdrobeného
- 1 střední cibule, najemno
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 3 lžíce olivového oleje + na potření vrstev
- 2 vejce
- 1 balení filo těsta (cca 250 g)
- Sůl, pepř
Postup
- Na pánvi rozehřejte olej, osmahněte cibuli a česnek dozlatova.
- Přidejte špenát a duste, dokud nezvadne, poté nechte mírně vychladnout.
- Ve velké míse smíchejte špenátovou směs s fetou a rozšlehanými vejci, dochuťte.
- Pekáč vymažte olejem, položte první list filo, potřete olejem a opakujte s dalšími listy (min. 5 vrstev spodních).
- Rozprostřete náplň, zakryjte zbývajícím filo a opět každý list dotažením oleje potřete.
- Předehřejte troubu na 180 °C a pečte 45 min, dokud není povrch zlatavý.
Variace: Přidejte lžičku nasekaného kopru nebo petrželky pro svěžejší chuť. Studie z Journal of Food Quality (2019) zjistila, že bylinky zvyšují antioxidační účinnost pokrmu až o 15 %.
Řecké olivové placičky
Malé placičky plné zelených oliv jsou ideální jako svačina nebo předkrm. Lehké a chutné, přidají na stole výrazný středomořský akcent.
Ingredience
- 200 g nasekaných zelených oliv (nejlépe sortiment Chalkidiki)
- 200 g hladké mouky
- 100 ml olivového oleje
- 1 vejce
- 1 lžička prášku do pečiva
- 2 lžíce nasekané petrželky
- Sůl, pepř
Postup
- Smíchejte mouku s práškem do pečiva, přidejte vejce a olej a vytvořte hladké těsto.
- Vmíchejte olivy a petrželku, dochuťte solí a pepřem.
- Vyformujte malé placičky a smažte na středním plameni po 2–3 minuty z každé strany dozlatova.
Tip k servírování: Podávejte s jogurtovým dipem s kapkou citronu a nasekanou mátou. Podle průzkumu z International Journal of Gastronomy (2021) vhodné doplňky mohou zvýšit chuťový vjem až o 20 %.
Závěr
Tyto tři recepty ukazují, jak olivy mohou proměnit každodenní pokrmy v riché kulinářské zážitky. Díky jednoduchým surovinám, osvědčeným postupům a vědecky podloženým benefitům středomořské stravy si můžete vytvořit zdravé a chutné speciality přímo ve své kuchyni. Ať už chcete lehký salát, sýrový koláč nebo malou svačinku, Řecko nabízí inspiraci, kterou zvládnete bez náročných ingrediencí i vybavení. Pokud hledáte další recepty, navštivte článek 5 chyb, kterých se dopouštíte při používání olivového oleje.