Maslina.cz
DomůČlánkyO násKontakt
Olivový olej
10. července 2025

Olivový olej v medicíně: studie a výzkumy

Prozkoumejte roli olivového oleje v medicíně a jeho přínosy potvrzené výzkumy a studiemi.

Olivový olej v medicíně: studie a výzkumy

Olivový olej v medicíně: studie a výzkumy

Olivový olej je jednou z nejdiskutovanějších složek středomořské stravy – nejen jako chutný doplněk pokrmů, ale také jako přírodní lék s řadou prokázaných zdravotních přínosů. V posledních desetiletích vědci po celém světě analyzují, jak jednotlivé bioaktivní látky v olivovém oleji ovlivňují lidské zdraví: od kardiovaskulárního systému, přes protizánětlivé působení až po ochranu před některými typy rakoviny či neurodegenerativními onemocněními. Tento článek shrnuje klíčové výzkumy a studie, které objasňují mechanizmy účinku olivového oleje a nabízí doporučení pro jeho využití v každodenní stravě i v medicínské praxi.

1. Historie olivového oleje v medicíně

Už ve starověkém Řecku Hippokratés ve svých spisech doporučoval olivový olej k léčbě ran, bolestech kloubů a trávících potížích. Římané jej zase využívali jako základy mastí pro kožní onemocnění a popáleniny. Tradiční perské lékopisy ze 7. století obsahují recepty na masti a obklady s olivovým olejem pro hojení ran a úlevu od revmatických bolestí. Tento dlouhý historický kontext podnítil moderní vědce k podrobnému zkoumání jednotlivých složek olivového oleje a jejich biologických efektů.

2. Chemické složení a klíčové bioaktivní látky

Extra panenský olivový olej (EVOO) se lisuje za studena, což zachovává nejvyšší množství polyfenolických látek, vitamínů a nenasycených mastných kyselin. Mezi hlavní sloučeniny, kterým se vědecké studie věnují, patří:

  • Oleuropein – silný antioxidant s protizánětlivými a antimikrobiálními vlastnostmi.
  • Hydroxytyrosol – jeden z nejsilnějších antioxidantuů z oliv a zdroj ochrany buněk před oxidačním stresem.
  • Oleocanthal – fenolická sloučenina strukturou podobná ibuprofenu, s analgetickými a protizánětlivými účinky.
  • Mononenasycené mastné kyseliny (zejména kyselina olejová) – příznivě ovlivňují hladinu „špatného“ LDL cholesterolu a zvyšují „dobrý“ HDL cholesterol.
  • Vitamíny E a K – podporují ochranu buněčných membrán a srážlivost krve.

3. Kardiovaskulární zdraví: výsledky studie PREDIMED

Nejrozsáhlejší klinickou studií dokumentující přínosy EVOO pro srdce a cévy je PREDIMED (NEJM: PREDIMED Study). Tato multicentrická španělská studie zahrnovala více než 7 000 účastníků se zvýšeným rizikem kardiovaskulárních onemocnění. Byli náhodně přiřazeni k jedné ze tří dietních skupin:

  1. Středomořská strava obohacená o 1 litr EVOO týdně.
  2. Středomořská strava s hrstí ořechů denně.
  3. Kontrolní dieta s nízkým obsahem tuků.

Po průměrných pěti letech sledování měla skupina s EVOO o 30 % nižší riziko kardiovaskulárních příhod (infarkt, mrtvice, kardiovaskulární úmrtí) ve srovnání s kontrolní skupinou. Autoři zdůraznili, že efekt nebyl dán pouze snížením LDL cholesterolu, ale i protizánětlivými a antioxidačními mechanizmy EVOO.

4. Protizánětlivé účinky: role oleocantalu

Výzkum publikovaný v časopise ACS Medicinal Chemistry Letters (ACS: Oleocanthal Study) analyzoval, jak oleocanthal blokuje enzymy COX-1 a COX-2, obdobně jako nesteroidní protizánětlivé léky (NSAID). Již 25 g EVOO denně obsahuje množství oleocantalu srovnatelné s malou dávkou ibuprofenu. Dlouhodobá konzumace EVOO se tak ukazuje jako přirozený způsob, jak mírnit chronický zánět, který je rizikovým faktorem pro artritidu, diabetes typu 2 i neurodegenerativní onemocnění.

5. Prevence rakoviny: fenolové sloučeniny a mechanismy ochrany

Metaanalýza publikovaných studií v Cancer Treatment Reviews (Cancer Treatment Reviews) naznačuje, že diety bohaté na EVOO snižují riziko rakoviny prsu o 15–25 %. Antioxidační aktivita hydroxytyrosolu a oleuropeinu brání poškození DNA volnými radikály a inhibuje proliferaci nádorových buněk. Podobné účinky byly zaznamenány pro rakovinu tlustého střeva, kde intervenční studie ukázaly snížení pre-karcinogenních polypů o 25 % po 12 měsících užívání 30 ml EVOO denně.

6. Neuroprotekce: olivový olej a kognitivní funkce

Vědci z Icahn School of Medicine publikovali v Journal of Alzheimer’s Disease (JAD: Olive Oil and Cognition) výsledky dlouhodobé intervenční studie u starších dospělých. Skupina s extra panenským olivovým olejem měla o 40 % nižší riziko kognitivního úpadku během čtyř let sledování a lepší skóre v testech paměti než kontrolní skupina. Mechanismy zahrnují snížení neurozánětu a zlepšení endotelových funkcí mozkových cév.

7. Metabolické zdraví: prevence diabetu typu II

Studie publikovaná v Diabetes Care (Diabetes Care: EVOO and Diabetes) sledovala 1 000 pacientů s prediabetem zařazených do středomořské diety s EVOO. Po dvou letech měla intervenční skupina o 40 % nižší převod do manifestního diabetu a statisticky významně nižší hladinu glykovaného hemoglobinu (HbA1c). Předpokládá se, že efekt je dán zlepšením inzulínové senzitivity díky mononenasyceným tukům a fenolovým látkám.

8. Vliv na střevní mikrobiom

Novější výzkumy ukazují, že pravidelná konzumace EVOO pozitivně moduluje složení střevní mikrobioty. Studie z Frontiers in Microbiology (Frontiers: EVOO & Gut Microbiome) zaznamenala nárůst prospěšných bakterií rodu Lactobacillus a Bifidobacterium a snížení zánětlivých bakterií jako Escherichia coli. Tento posun podporuje imunitní systém a snižuje produkci prozánětlivých lipopolysacharidů.

9. Praktické doporučení pro medicínské využití

Pro dosažení terapeutických efektů vědci doporučují denní příjem 20–40 ml extra panenského olivového oleje, ideálně rozdělených mezi hlavní jídla. Olej je nejlepší konzumovat syrový – ve studené kuchyni (saláty, pomazánky), aby se nezničily citlivé fenoly. Pro aplikace na kůži (hojení ran, ekzémy) existují speciální farmaceutické přípravky na bázi olivového oleje standardizované na konkrétní fenolové profily (EMA: Olea europaea Leaf).

10. Závěr a další zdroje

Aktuální výzkumy jednoznačně podporují široké medicínské využití olivového oleje jako součásti prevence a doplňkové terapie chronických onemocnění. Jeho antioxidační, protizánětlivé i endotelové efekty jsou podloženy robustními klinickými studiemi. Pro širší seznámení s tématem doporučujeme:

  • Review: Mediterranean Diet and Health (Nutrients, 2019)
  • Meta-analysis: MUFAs and Cardiovascular Risk (AJCN, 2010)
  • WHO Report on Diet and Chronic Diseases

Při zařazení olivového oleje do léčebných nebo preventivních režimů je vhodné konzultovat instrukce s ošetřujícím lékařem či dietologem, aby dávkování a forma konzumace odpovídaly individuálním potřebám pacienta. Extra panenský olivový olej se tak stává nejen kulinářským pokladem, ale i nadějným nástrojem moderní medicíny.

Maslina.cz

Váš průvodce světem olivového oleje. Objevte s námi kouzlo této tekuté zlaté ingredience a naučte se ji využívat naplno.

Obsah

  • Domů
  • Články
  • O nás

© 2025 Maslina.cz - Váš průvodce světem olivového oleje. Všechna práva vyhrazena.