Kulinární festivaly věnované olivám: Kam vyrazit v Evropě
Objevte nejlepší kulinární festivaly věnované olivám v Evropě, které byste neměli minout.

Kulinární festivaly věnované olivám: Kam vyrazit v Evropě
Olivový olej je nejen základní složkou středomořské kuchyně, ale také palčivým tématem řady kulinářských festivalů napříč Evropou. Tyto akce umožňují ochutnat čerstvé oleje, seznámit se s výrobními postupy, a poznat místní tradice i kulturu. V následujících kapitolách vám představím hlavní olivové festivaly, jejich programové body, doporučení na nejlepší roční období a tipy na ubytování či doprovodné aktivity.
1. Festa dell'Olio Nuovo (Toskánsko, Itálie)
Termín: Listopad každého roku
Místo: Více než 50 měst a vesnic v regionu Chianti a Montalcino
Hlavní program
- Ochutnávky „olio nuovo“ přímo z lisoven
- Ukázky tradičního kamenného lisu (Středomořská univerzita, 2023)
- Tematické procházky olivovými háji s agronomem
- Trhy s místními produkty: pecorino, bruschetta, vínem Brunello
- Večerní setkání sdegustací spárovanou s regionálními druhy chleba a sýra
Tip: Zarezervujte ubytování v agriturismu s výhledem na vinice a olivové háje – ráno na terase degustovat extra panenský olej bude zážitek.
2. Olivagando (Coín, Andalusie, Španělsko)
Termín: Říjen
Místo: Coín, provincie Málaga
Co vás čeká
- Masterclass s místními producenty oliv Picual a Hojiblanca
- Show cooking s kuchaři známých tapas barů
- Flamenco večery a folklorní trhy
- Exkurze do UNESCO chráněných hájů poblíž Sierra de las Nieves
- Označení „Prémium Picual“ – soutěž o nejlepší olej regionu
Expert: Antonio García, prezident Andaluské olivové komise, doporučuje navštívit farmářské trhy v neděli ráno, kde se prodávají limitované edice prvního lisování.
3. Festival de l'Huile d'Olive (Nyons, Provence, Francie)
Termín: První víkend v listopadu
Místo: Nyons, Drôme Provençale
Programové body
- Oficiální Dégustation de l'Huile nouvelle – degustační soutěž
- Prezentační workshopy: od sklizně po lahvičku (CSIC, Grenoble, 2022)
- Umělecké trhy: keramika, textilie, bylinkové produkty
- Ochutnávky biodynamických a BIO certifikovaných olejů
- Pokročilá degustace s francouzskými someliéry olejů
Doporučení: Navštivte muzeum olivového oleje Maison de l’Olivier, kde je interaktivní expozice historie a vědy výroby oleje.
4. Fête de l'Oli (Istrie, Chorvatsko)
Termín: Říjen–Listopad
Místo: Vrsar, Rovinj, Motovun
Proč vyrazit
- Komplexní přehled o istrijských odrůdách: Buža, Leccino, Pendolino
- Degustace panenských olejů i ochucených verzí s bylinkami
- Možnost návštěvy místních mlinů a exkurze do starých olivových hájů
- Gastronomické trhy s truffadou a pršutem
- Animace pro děti: malování oliv a výroba jednoduchých ochutnávek
5. Azeitão – Festa do Azeite (Lisabon, Portugalsko)
Termín: Listopad
Místo: Vila de Azeitão, oblast Setúbal
Nejzajímavější aktivity
- Ocenění Melhor Azeite Novo regionu
- Degustace s vinaři, párování s Moscatel de Setúbal
- Prezentace olivových destilátů (Aguardente de Baga)
- Workshopy tradičních portugalských pokrmů s olivovým olejem
Insider tip: Vydejte se na vinici odrůdy Galega, která se skvěle kombinuje s extra panenským olejem pro přípravu mořských plodů.
6. Srovnávací přehled festivalů
Festival | Měsíc | Región | Hlavní atrakce |
---|---|---|---|
Festa dell'Olio Nuovo | Listopad | Toskánsko, IT | Olio nuovo, prohlídky hájů, místní trhy |
Olivagando | Říjen | Andalusie, ES | Tapas & olej, flamenco, masterclass |
Festival de l'Huile d'Olive | Listopad | Provence, FR | Degustace, kulturní program, umění |
Fête de l'Oli | Říjen–Listopad | Istrie, HR | Kids zone, tržnice, exkurze mlynů |
Azeitão – Festa do Azeite | Listopad | Setúbal, PT | Párování s vínem, destiláty, kuchařky workshopy |
7. Praktické tipy před cestou
- Zkontrolujte kalendáře festivalů online – data se mohou lišit.
- Rezervujte ubytování včas, regiony bývají vyprodané.
- Vezměte si prázdné lahve a lahvičky na olej pro vlastní sběr speciálních vzorků.
- Oblečení a obuv přizpůsobte terénu – olivové háje jsou často na kopcích.
- Nezapomeňte na základní slovní zásobu v místním jazyce (olio, oliva, frantoio, degustazione).
8. Závěr
Kulinární festivaly věnované olivám představují nejen gurmánský zážitek, ale i kulturní dobrodružství, kde se snoubí historie, tradice a moderní gastronomie. Ať už zavítáte do Toskánska, Andalusie, Provence nebo Istrie, každý festival přináší unikátní pohled na svět extra panenského olivového oleje. Ponořte se do objemu chutí, ochutnejte oleje z různých odrůd a regionů a nechte se inspirovat tím, jak tato tekutá slunce Evropy formuje místní kuchyni a životní styl.